Mijn overgangsverhaal
Acht jaar lang worstelde ik met verschillende lichamelijke en psychische klachten. Pijn in de gewrichten en spieren, opvliegers, hartkloppingen, hoge bloeddruk, pijnlijke polsen, hielspoor in beide voeten.
Daarnaast raakte ik mentaal behoorlijk in de knoop. Stemmingswisselingen, een superkort lontje, maar vooral de snelle overprikkeling (met name bij harde geluiden en veel mensen bij elkaar) maakte dat ik steeds meer sociale activiteiten begon te vermijden. Alles was snel te veel en te belastend.
Bij de huisarts besprak ik steeds meer maar een klein stukje van mijn klachten. Ik had inmiddels ondervonden dat het geen zin had het hele verhaal op tafel te leggen. De huisarts hoorde mij bij eerdere afspraken in verbijstering aan en stuurde me meestal met lege handen weer weg.
Nooit had ik er serieus aan gedacht dat ik diep (en waarschijnlijk al relatief vroeg) in de overgang zat. Met vrouwelijke collega’s lachten we onze opvliegers weg, zonder er verder aandacht aan te besteden.
Ik raakte er steeds meer van overtuigd uiteindelijk in een rolstoel te belanden. Elke dag kwam er wel iets bij en niets ging over of werd weer beter.
| Herkenning en erkenning..
Het was eigenlijk pas tijdens de opleiding voor Care for Women specialist dat alle kwartjes begonnen te vallen. De lesdag over de overgang was een en al herkenning en bij tijden emotioneel uitermate confronterend.
Natuurlijk realiseer ik me dat niet álles aan de overgang te wijten was. Je relatie, je opvoeding, je woonplaats, je werk, je persoonlijkheid spelen ook mee in het hele verhaal. Maar juist de bijkomende hormonale schommelingen, maken dat het evenwicht in je leven behoorlijk verstoord kan raken.
Mijn missie als overgangsconsulent
Helaas kwam ik er voor mezelf (te) laat achter dat een (groot) deel van mijn klachten te maken had met de overgang . Maar hierdoor is het wel mijn missie geworden andere vrouwen niet zo lang te laten worstelen met dit soort klachten.
Natuurlijk, er bestaat geen wonderpil tegen overgangs- of andere hormonale klachten. Maar het weten, het herkennen waar je mee te maken hebt, is een eerste, belangrijke stap in het proces. Daarnaast is er best heel veel mogelijk om je klachten te verlichten, draaglijker te maken. Het gaat dan vaak om aanpassingen in je leefstijl, zoals je voeding, beweging, stressreductie, slapen of zingeving. Al dan niet in combinatie met hormoonbehandeling. Daarom is dit ook het motto van mijn praktijk geworden:
Elke vrouw gaat door haar eigen, unieke overgang….
Opleiding en werkervaring
De basis voor mijn werkervaring is de opleiding HBO-Verpleegkunde. Na een aantal jaren praktische ervaring opgedaan te hebben als verpleegkundige, heb ik in de jaren daarna vooral als leidinggevende gewerkt in de gezondheidszorg. Met daarnaast een aantal uitstapjes naar het buitenland, om als hostess en campingbeheerder te werken.
Halverwege de 40 (midden in de overgang! Niet de meest gelukkige combinatie) werd ik casemanager dementie. Om vooral mantelzorgers met een familielid of partner met dementie te adviseren en ondersteunen. Ervaring die ik in mijn praktijk als CfW specialist goed kan gebruiken. Immers, vrouwen in de overgang zijn in deze fase vaak ook mantelzorger voor hun ouders.
Mijn wens om zelfstandig te werken is met mijn Care for Women praktijk in vervulling gegaan. Maar nog belangrijker: ik hoop vooral vrouwen in Groningen en omgeving te kunnen helpen met het draaglijker maken van de rit in de hormonale achtbaan, waar wij vrouwen vaak in zitten…
Afspraak maken
Je kunt makkelijk een afspraak maken via de online-agenda. Mijn werkdagen zijn op de dinsdag, woensdag, donderdag en de vrijdagochtend 1x per 2 weken.
Als er op korte termijn geen (passende) beschikbaarheid is, zou je nu alvast wel op een later moment een afspraak kunnen inplannen. Geef dan even per mail aan dat je graag eerder wilt komen, als die mogelijkheid er is (en welke dagen voor jou in principe passend zijn). Ik neem dan evt. eerder contact met je op.
Indicaties
- De overgang en alles wat daar bij komt kijken
- Menstruatieproblemen
- Workshops over de overgang voor groepen, bedrijven en organisaties.