Overgangsconsulent Groningen

Overgangsconsulent Groningen

Mijn ervaringen met de hormonale achtbaan


Acht jaar lang worstelde ik met verschillende lichamelijke en psychische klachten. Pijn in de gewrichten en spieren, opvliegers, hartkloppingen, hoge bloeddruk, pijnlijke polsen, hielspoor in beide voeten.

Daarnaast raakte ik mentaal behoorlijk in de knoop. Stemmingswisselingen, een superkort lontje, maar vooral de snelle overprikkeling (met name bij harde geluiden en veel mensen bij elkaar) maakte dat ik steeds meer sociale activiteiten begon te vermijden. Alles was snel te veel en te belastend.

Bij de huisarts besprak ik steeds meer maar een klein stukje van mijn klachten. Ik had inmiddels ondervonden dat het geen zin had het hele verhaal op tafel te leggen. De huisarts hoorde mij bij eerdere afspraken in verbijstering  aan en stuurde me meestal met lege handen weer weg.

Nooit had ik er serieus aan gedacht dat ik diep (en waarschijnlijk al relatief vroeg) in de overgang zat. Met vrouwelijke collega’s lachten we onze opvliegers  weg, zonder er verder aandacht aan te besteden.

Ik raakte er steeds meer van overtuigd uiteindelijk in een rolstoel te belanden. Elke dag kwam er wel iets bij en niets ging over of werd weer beter.

| Herkenning en erkenning..
Het was eigenlijk pas tijdens de opleiding voor Care for Women specialist dat alle kwartjes begonnen te vallen. De lesdag over de overgang was een en al herkenning en bij tijden emotioneel uitermate confronterend.

Natuurlijk realiseer ik me dat niet álles aan de overgang te wijten was. Je relatie, je opvoeding, je woonplaats, je werk, je persoonlijkheid spelen ook mee in het hele verhaal. Maar juist de bijkomende hormonale schommelingen, maken dat het evenwicht in je leven behoorlijk verstoord kan raken.

Mijn missie als overgangsconsulent


Helaas kwam ik er voor mezelf (te) laat achter dat een (groot) deel van mijn klachten te maken had met de overgang . Maar hierdoor is het wel mijn missie geworden andere vrouwen niet zo lang te laten worstelen met dit soort klachten.

Natuurlijk, er bestaat geen wonderpil tegen overgangs- of andere hormonale klachten. Maar het weten, het herkennen waar je mee te maken hebt, is een eerste, belangrijke stap in het proces. Daarnaast is er best heel veel mogelijk om je klachten te verlichten, draaglijker te maken. Het gaat dan vaak om aanpassingen in je leefstijl, zoals je voeding, beweging, stressreductie, slapen of zingeving. Al dan niet in combinatie met hormoonbehandeling. Daarom is dit ook het motto van mijn praktijk geworden:

Herkenning, erkenning en verlichting van je hormonale klachten.

Opleiding en werkervaring


De basis voor mijn werkervaring is de opleiding HBO-Verpleegkunde. Na een aantal jaren praktische ervaring opgedaan te hebben als verpleegkundige, heb ik in de jaren daarna vooral als leidinggevende gewerkt in de gezondheidszorg. Met daarnaast een aantal uitstapjes naar het buitenland, om als hostess en campingbeheerder te werken.

Halverwege de 40 (midden in de overgang! Niet de meest gelukkige combinatie) werd ik casemanager dementie. Om vooral mantelzorgers met een familielid of partner met dementie te adviseren en ondersteunen. Ervaring die ik in mijn praktijk als CfW specialist  goed kan gebruiken. Immers, vrouwen in de overgang zijn in deze fase vaak ook mantelzorger voor hun ouders.

Mijn wens om zelfstandig  te werken  is met mijn Care for Women praktijk in vervulling gegaan. Maar nog belangrijker: ik hoop vooral vrouwen in Groningen en omgeving te kunnen helpen met het draaglijker maken van de rit in de hormonale achtbaan, waar wij vrouwen vaak in zitten…


Afspraak maken

Helaas is het i.v.m. de lange wachttijd en het tijdelijk sluiten van mijn praktijk in de zomermaanden voorlopig niet mogelijk een afspraak te maken voor nieuwe cliënten in Groningen. Vanzelfsprekend kunnen de vrouwen die al een traject bij mij gestart zijn (of de komende weken nog starten) bij mij terecht voor een vervolgafspraak.
Nieuwe cliënten verwijs ik graag door naar mijn collega ’s in Drenthe. Linda Santing in Norg, Anke Ritsma in Assen en Alies de Haan in Drijber. Natuurlijk kun je ook (online) terecht bij de Care for Women specialisten elders in het land.
Vanaf 1 oktober 2024 ben je weer van harte welkom in mijn praktijk aan de Atoomweg 10 in Groningen!

Indicaties

 • Overgangsklachten
 • Vervroegde overgang
 • Overgangsklachten na (borst)kanker
 • Menstruatieproblemen
 • Premenstrueel syndroom (PMS), PCOS en endometriose
 • Anticonceptievragen
 • Zwangerschapswens
 • Gezond zwanger worden
 • Stress en burn-out
 • Gezond ouder worden
 • Gedragsverandering gericht op gezonde leefstijl
 • Geven van lezingen, workshops en informatiebijeenkomsten voor groepen, bedrijven en organisaties.