Op 8 maart 1908 gaan in New York 15000 vrouwen die in de textielindustrie werken de straat op om te demonstreren. De vrouwen eisen gelijk loon, betere arbeidsomstandigheden en een einde aan seksuele intimidatie op de werkvloer. Of meer poëtisch verwoord: “Geef ons brood, maar geef ons voortaan ook eens rozen”. In Nederland wordt de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912. Sinds 1913 wordt deze dag elk jaar op 8 maart gevierd.
Hoewel veel vrouwenorganisaties op deze dag nog steeds aandacht vragen voor maatschappelijke vraagstukken, is Vrouwendag meer en meer een commerciële dag geworden.
Platform Internationale Vrouwendag komt elk jaar met een thema waarop vrouwen met een statement kunnen reageren.
Voor dit jaar is het thema ‘onbeperkt leefbaar’. Je kunt dan denken aan de volgende vragen:
Hoe beperkt is ons leven vandaag de dag? Kunnen vrouwen wel onbeperkt meedoen? Ligt er een taak voor de vrouwen om met elkaar te zorgen voor een onbeperkt leven? Hoe solidair zijn we eigenlijk met elkaar en hoe kunnen wij dit verbeteren?
Mijn statement zou dan zijn: ‘onbeperkt leefbaar’ houdt in dat iedereen erkent en accepteert dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn. Hormonaal gezien zitten vrouwen gewoon totaal anders in elkaar. Ja, ‘het zijn vaak de hormonen’, maar het wordt tijd de denigrerende toon achterwege te laten. Vrouwen met hormonale klachten serieus te nemen en niet af te schepen met een ‘dat ze hier maar doorheen moet (de overgang) ’ of ‘het hoort er nu eenmaal bij’ (PMS klachten). En laat vrouwen zelf vooral het goede voorbeeld geven door er open over te zijn en ondersteuning te zoeken.