Slapen is essentieel. Geen mens kan zonder slaap.
Daarom is Wereld Slaapdag in 2008 ontstaan. Geen vaste datum, maar elke laatste vrijdag voordat de lente begint. Dit jaar op 17 maart.
Maar wat gebeurt er nu tijdens je slaap?
Slapen lijkt 1 aaneengesloten proces. Je gaat op bed, valt in een soort staat van ‘buiten bewustzijn’ en je wordt weer wakker. Al dan niet van de wekker. Alsof je aan 1 stuk door hebt geslapen.
Maar er gebeurt veel meer. Slaap is niet homogeen, maar bestaat uit een aantal cycli van 90 – 120 minuten. Een cyclus heeft een eigen opbouw en kenmerken. In een normale nacht doorloop je 4 – 5 keer zo’n cyclus.
Je start met een korte inslaapfase van een paar minuten.
Daarna volgt de lichte slaap van een klein uur. Je wordt niet meer van elk geluid wakker.
In de korte overgangsfase naar de diepe slaap raak je meer ontspannen, je ademhaling gaat trager.
Dan beland je in je diepe slaap. Deze fase is belangrijk voor fysiek herstel en opruimen van giftige afvalstoffen. De diepe slaap duurt een kleine 20 minuten. Word je nu plotseling gewekt, voel je je gedesoriënteerd en verward.
Na de diepe slaap keer je even weer terug naar de lichte slaap. Om vervolgens in de REM slaap te komen. Een bijzondere fase in de slaap waarin je ogen snel bewegen (Rapid Eye Movement) en je hartritme en ademhaling onregelmatig zijn. Deze fase is belangrijk voor emotioneel herstel, verwerking van de dag en worden bepaalde zaken opgeslagen in je lange termijn geheugen.
Nachtmerries en daarvan wakker schrikken gebeurt altijd in deze fase.
Na de Rem slaap word je even wakker. Vaak gaat dit onbewust. Je checkt kort of je nog veilig bent, je moet plassen. Je het niet te warm of koud hebt. Dan ga je over naar de volgende cyclus.
Als je langer slaapt worden de cycli steeds korter. De eerste 3 – 4 cycli vormen de kernslaap. De belangrijkste slaap. Hier komt ook de volkswijsheid vandaan dat de uren voor middernacht dubbel tellen.
Naar de ochtend toe heb je steeds meer lichte en REM slaap, belangrijk voor je ‘mentale frisheid’.