Hormoonzorg

Hormoonzorg

Het ontstaan van Care for Women


Care for Women ontstaat vanuit de persoonlijke ervaringen van initiatiefneemster Catherine van Heest. In 1997 krijgt haar moeder te horen dat ze borstkanker heeft. Een borstamputatie volgt en zonder verdere begeleiding of advies  wordt ze uit het ziekenhuis ontslagen. Tijdens deze moeilijke periode, zit de moeder ook nog eens in de overgang. Maar: ‘hier zou ze vanzelf weer doorheen komen’.

Catherine neemt geen genoegen met dit advies. Ze gaat op zoek naar hulp en behandelingsmogelijkheden. Dat blijkt niet zo eenvoudig, simpelweg omdat er weinig bekend is over de overgang. Na gedegen onderzoek schrijft Catherine haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Een simpel boek waarin verschillende mogelijke behandelingen vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde  worden uitgelegd. Hiermee kunnen vrouwen zelf iets doen aan de vele overgangsklachten.

Daarna gaat het snel. Ze start haar eigen praktijk, schrijft een tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en start een opleiding voor overgangsconsulenten.

| Kennisinstituut voor (hormonale) vrouwengezondheid
In 2005 wordt de opleiding voor overgangsconsulent verbreed met andere hormoongerelateerde gezondheidsklachten, zoals menstruatieproblemen. Daarmee is de huidige functie van ‘Care for Women specialist’ een feit.

In het landelijk kantoor in Leusden worden de specialisten (met vaak een verpleegkundige achtergrond) opgeleid vanuit een combinatie van reguliere en alternatieve geneeskunde. Na diplomering start de specialist een eigen praktijk. De praktijken zijn inmiddels  te vinden verspreid over het hele land. Naast opleidingscentrum profileert Care for Women zich ook als kennisinstituut op het vlak van vrouwengezondheid en welzijn. 

Catherine van Heest vat in dit You Tube filmpje kort en bondig samen wat Care for Women kan betekenen voor  vrouwen.


Type consulten

Je kunt bij mij voor verschillende consulten terecht. Voorafgaand aan elke afspraak, vul je een digitale vragenlijst in waarop je aan kunt geven van welke klachten je in meerdere of mindere mate last van hebt.  

Het eerste consult bestaat uit een intake. We brengen samen je klachten in kaart en kijken welke het meest op de voorgrond staan. Je eigen verhaal staat centraal, we bespreken wat je zelf aan je klachten kunt doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

Herkenning, erkenning en verlichting van je hormonale klachten.

Overgangsconsult
Opvliegers……de bekendste en meest voorkomende overgangsklacht…..

| 7 tot 10 jaar in de overgang!?
Heb je last van  opvliegers, nachtzweten, slecht slapen, stemmingswisselingen, stress, pijnlijke spieren en gewrichten…?  Als je in de 40 of 50 bent, kunnen deze klachten heel goed te maken hebben met de overgang. Ook als je nog een normale, regelmatige menstruatie hebt. Met de overgang wordt letterlijk de overgang van de vruchtbare naar de onvruchtbare periode van de vrouw bedoeld. Een periode die wel 7-10 jaar kan duren…

| De overgang….nog steeds een taboe?
De overgang…..terwijl elke vrouw er in haar leven mee te maken krijgt, blijft het een lastig bespreekbaar onderwerp. Linda de Mol, toch vaak een rolmodel voor vrouwen, wil het niet over de overgang hebben.  Het onderwerp is zo ‘niet sexy’. Daarnaast staat er af en toe een Bekende Nederlander op die juist volop de spotlights zet op dit ‘heikel’ onderwerp. Yvonne van de Hurk besteedt in haar theaterstuk Hormonologen vooral aandacht aan de relatie tussen overgang en werk. De voorstelling  trekt volle zalen ondanks het gebrek aan aandacht in de media. Francine Oomen, vooral bekend van de “Hoe overleef ik..” boekenserie,  ligt een jaar braak tijdens de overgang en schrijft er een hilarisch, rijk geïllustreerd,( log)boek over. Isa  Hoes en Medina Schuurman halen  in 2018 opnieuw de overgang uit de taboesfeer met  het boek ‘Te lijf’.

| Maar wat is nu eigenlijk die overgang?
De overgang is niets meer en niets minder dan letterlijk de overgang van het vruchtbare naar het onvruchtbare stuk in het leven van een vrouw. Een periode die gemiddeld 7-10 jaar kan duren.  In de oertijd komt de vrouw niet in de overgang, simpelweg omdat ze overlijdt voordat deze leeftijd bereikt wordt. De eicellen raken meestal ergens tussen het 40e en 50e levensjaar op. De menstruatie verandert, de hoeveelheid vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron neemt af. Met als eventueel gevolg een scala aan lichamelijke, psychische en sociale klachten. Slechts een klein gedeelte van alle vrouwen gaat fluitend door de overgang. 80 % heeft in mindere of meerdere last van klachten.

Veel voorkomende overgangsklachten

| Opvliegers en nachtzweten
Opvliegers. Het is veruit de bekendste en de meest voorkomende overgangsklacht. Meer dan 80% van de vrouwen heeft er in bepaalde mate last van. Een opvlieger wordt meestal omschreven als een plotseling opkomend gevoel van warmte, dat zich razendsnel vanaf je borst verspreidt over je hoofd, hals en soms over je hele lichaam. Daarbij kun je vanuit het niets een knalrood hoofd krijgen en/of hevig gaan zweten. Een opvlieger kan binnen enkele seconden voorbij zijn, maar deze kan ook minutenlang duren. Daarnaast kan de frequentie heel wisselend zijn. Veel en heftige opvliegers kunnen je leven natuurlijk ernstig ontregelen.
Even ontregelend en funest voor een goede nachtrust is het ’s nachts uit je bed drijven van het (nacht)zweten. Nachtzweten is naast de opvliegers, een veel voorkomende overgangsklacht.

| Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, een kort lontje…
Herkenbaar? Ook stemmingswisselingen in de overgang worden veroorzaakt door je schommelende hormoonspiegels. Een lichamelijke oorzaak dus! Misschien in tegenstelling tot wat je zou verwachten.  Onderzoek heeft aangetoond dat wisselingen in je vrouwelijke hormonen, ook schommelingen geven in je serotoninepeil.  En laat nou net serotonine het gelukshormoon zijn, het stofje waardoor je je prettig voelt!  Serotonine heeft ook invloed op je  dag- en nachtritme. Als er te weinig van dit geluk hormoon aanwezig is in je hersenen, zoals tijdens de overgang, kan dit zorgen voor depressieve en angstige gevoelens.

Afbeelding van Suman Maharjan via Pixabay

..Als ik ergens buiten een koe in de regen zag staan, moest ik al huilen……
(Anita Witzier over haar stemmingswisselingen tijdens de overgang…)

| Gewrichts- en spierpijn
Lang niet alle vrouwen hebben er last van, maar toch is ook gewrichts- en spierpijn een veelgehoorde klacht tijdens de overgang. En niet een klacht waarbij je in eerste instantie direct aan een relatie met de overgang denkt . Hierdoor kan het zijn dat je niet juist verwezen wordt door je huisarts, waardoor je niet de juiste behandeling krijgt.
Daling van het oestrogeenhormoon heeft negatieve invloed op de vochtigheid en doorbloeding van je slijmvliezen. De beschermende lagen tussen gewrichten worden dunner en dat veroorzaakt gewrichtspijn. Vooral je kleine gewrichten, zoals in je handen, hebben hier vaak onder te lijden. Maar ook in je schouders, pols, tenen, knieën, rug en heupen kun je gewrichtspijn krijgen. De frozen shoulder is een vaak gehoorde overgangsklacht.

| Een eindeloze reeks aan overgangsklachten
De lijst met overgangsklachten is lang…erg lang. Hevig en onregelmatig bloedverlies, urineverlies, pijn bij het vrijen, haaruitval, vergeetachtigheid, slechte concentratie, slecht slapen, stress, opgeblazen gevoel, droge huis, angsten, hoofdpijn, pijn in de borst, duizeligheid, onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk….

| Herkennen, erkennen en verlichten van je klachten
Wanhoop niet, er is echt wat te doen aan je overgangsklachten. Ik kan je helpen deze periode draaglijker te maken met  praktische adviezen die van toepassing zijn op jouw klachten, jouw leven, jouw situatie  en jouw wensen. In het overgangsconsult neem ik uitgebreid de tijd voor jouw verhaal en leg ik je uit hoe bepaalde klachten kunnen ontstaan.
Mijn werkwijze is gericht op:
Herkennen en begrijpen: waar komen je klachten vandaan?
Erkennen: het accepteren dat de situatie is zoals hij is (Je zit nu eenmaal in de overgang, daar is niets aan te doen en het is een volkomen natuurlijk proces…)
Verlichten: met praktische adviezen op gebied van leefstijl en eventueel supplementen kunnen je klachten een heel stuk draaglijker worden.

| Boek makkelijk online een overgangsconsult
Je kunt makkelijk een afspraak maken via de online-agenda. Mijn werkdagen zijn op de dinsdag, woensdag, donderdag en de vrijdagochtend 1x per 2 weken.

Als er op korte termijn geen (passende) beschikbaarheid is, zou je nu alvast wel op een later moment een afspraak kunnen inplannen. Geef dan even per mail aan dat je graag eerder wilt komen, als die mogelijkheid er is (en welke dagen voor jou in principe passend zijn). Ik neem dan evt. eerder contact met je op.

Menstruatie en/of PMS consult
Je zal er maar elke maand last van hebben…..je menstruatie…

De menstruatie is een teken dat je lichaam goed werkt, maar wat gebeurt er nu precies in je lichaam?  Tijdens iedere menstruatiecyclus (1 x per maand) komt er 1 eicel tot rijping. Dit rijpen van de eicel zorgt voor de eisprong en daardoor word je ongesteld. Maar tijdens dit rijpingsproces gebeurt er nog van alles in je lichaam.

| Wat gebeurt er nu precies tijdens de menstruatiecyclus?
De functie van de menstruatiecyclus is het gereed maken van de baarmoeder voor een eventuele zwangerschap. De baarmoederwand maakt zich met behulp van het hormoon oestrogeen klaar voor de innesteling van een eicel.  Tot aan de eisprong wordt het baarmoederslijmvlies dik gemaakt zodat een bevrucht eitje zich daar kan gaan nestelen. Gebeurt dit niet? Dan worden het baarmoederslijmvlies en de eicel afgebroken en ontstaat de menstruatie. Dit gebeurt onder leiding van het hormoon progesteron. Deze schommelingen in het oestrogeen en progesteron kunnen zorgen voor menstruatieklachten. 

| Menstruatieklachten
De menstruatie heeft een duidelijk doel, er heeft geen bevruchting plaats gevonden.  De wisselingen van de verschillende hormonen in deze maandelijkse cyclus gaan aan veel vrouwen niet ongemerkt voorbij. De meeste vrouwen merken altijd wel  ‘iets’ . Ruim 33% van de vrouwen krijgt te maken met heftige menstruatieklachten, die invloed kunnen hebben op het dagelijks leven. Bij een aantal vrouwen is het aantal en de ernst van de  klachten zodanig dat er sprake is van het  premenstrueel syndroom. Ongeveer 25% van alle vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last heeft van PMS.

| ’Gewone’ menstruatieklachten of PMS?
Bij PMS heb je erg veel last van je menstruatie. Er zijn wel 150 (!!)  klachten bekend die bij PMS kunnen voorkomen. Dat maakt behandeling gelijk zo ingewikkeld, immers al deze klachten kunnen ook bij andere aandoeningen horen! Zo kun je last hebben van pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, een kort lontje, vermoeidheid, lusteloosheid, buikpijn en pijn in je rug. Kenmerkend voor het premenstrueel syndroom is dat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus. Je zult dus ook klachtenvrije dagen hebben. Deze klachtenvrije periode kan lang duren, ruim 3 weken, maar ook slechts 1 week.  Sommige vrouwen kunnen dus wel 3 van de 4 weken last hebben van hormonale schommelingen gerelateerd aan de menstruele cyclus. Een enorme impact op de kwaliteit van je leven!

| Herkennen, erkennen en verlichten van je klachten
Wanhoop niet, er is wat te doen aan je menstruatieklachten of PMS. Ik kan je helpen deze periode draaglijker te maken met  praktische adviezen die van toepassing zijn op jouw klachten, jouw leven, jouw situatie  en jouw wensen. In het overgangsconsult neem ik uitgebreid de tijd voor jouw verhaal en leg ik je uit hoe bepaalde klachten kunnen ontstaan.
Mijn werkwijze is gericht op:
Herkennen en begrijpen: waar komen je klachten vandaan?
Erkennen: het accepteren dat de situatie is zoals hij is (je hebt klachten door een natuurlijk lichamelijk proces van vrouwen, de menstruatiecyclus)
Verlichten: met praktische adviezen op gebied van leefstijl en eventueel supplementen kunnen je klachten een stuk draaglijker worden.

| Boek makkelijk online een menstruatieconsult
Je kunt makkelijk een afspraak maken via de online-agenda. Mijn werkdagen zijn op de dinsdag, woensdag, donderdag en de vrijdagochtend 1x per 2 weken.

Als er op korte termijn geen (passende) beschikbaarheid is, zou je nu alvast wel op een later moment een afspraak kunnen inplannen. Geef dan even per mail aan dat je graag eerder wilt komen, als die mogelijkheid er is (en welke dagen voor jou in principe passend zijn). Ik neem dan evt. eerder contact met je op.